dilluns, 4 de febrer del 2013

Tirant lo blanc, de Joanot Martorell


 

 Fitxa Bibliogràfica

-Títol: Tirant lo Blanc
-Autor/a: Joanot Martorell
-Col·lecció: Els nostres autors
-Edtorial: Bomera
-Lloc i any de publicació: Alzira, 1990


2 - Resum

Tirant se'n va a Constantinoble perquè allà estan en guerra i el rei de Constantinoble el reclama perquè han matat el seu fill i capità de les tropes. Un cop allà Tirant coneix Carmesina la filla de l'emperador de la qual s'enamora i li declara el seu amor amb un mirall. Carmesina li va regalar una camisa a Tirant.

Després agafen les tropes i van a una ciutat que estava a punt de caure contra el l'imperi moro, s'enfronten en una batalla que guanyen, agafen els pocs enemics que queden vius i els fan esclaus.

El Soldá li envia una lletra de batalla a Tirant dient que desitja la seva mort. Els turcs van acordar que el rei d'Egipte que era el que millor lluitava havia de matar a Tirant com siguera, en una reunió van acordar que li dirien de fer un duel a mort contra Tirant.

Un esclau del soldat que alliberà va anar al palau de Tirant i li va dir que volia ser cristià, es passa al cristianisme i es queda com a interlocutor, però aquest moro es passa al cristianisme sense que ningú s'asabentara i trair els moros i li explicava tot el que pactaven a Tirant.
El criat moro de Tirant li va dir que el soldat havia pactat amb els seus fer un duel i si les coses anaven malament que l'ajudaren a matar-lo, va acceptar el duel, van pactar entre els dos les armes que usarien etc.

El 8 d'agost van quedar per enfrontar-se, Tirant va matar el Soldá, es va crear una batalla i va morir bastant gent. Tirant va ser avisat que havien atacat la ciutat on els turcs s'amagaven i que el rei d'Egipte estava pres.

Després van fer una festa per celebrar que a Diafebus li havien nomenat comte de Sant Àngel.

Van tornar a lluitar, aquest cop al mar i van tornar a guanyar gràcies a que els dige un presoner com podien fer-ho.
Van pactar una pausa de 3 mesos.
La vídua va enganyar a Tirant sobre que la Princesa li havia ficat les banyes a Tirant, Tirant pren el vaixell i se'n va anar però li van dir que era mentida.


3 - Valoració personal

Per a mi ha estat en algunes parts una mica difícil de llegir aquesta novel·la, perquè parla un valencià una mica antic i no m'entrere bé, però és una novel·la prou entretinguda perquè té amor i sobretort guerra, que m'agrada prou. És entretingut però de vegades s'enrrotllen massa en algunes coses, pel meu gust falta una mica més de guerra i mort. El que no entenc molt bé és el final, m'esperava que tornar¡en a casa i estaria tot arreglat però acaba que estan al mar i no em queda clar el que passa.


4-Selecconar un fragment de la novel.la comenta perquè.

Tirant introduí la má en la mànega, va traure'n l'espill i digué:
-Senyora, la imatge que hi veuràs em pot donar la mort o la vida. Mana-li que tinga pietat de mi.
La Princesa agafá ràpidament l'espill i se n'anà cap a la seua cambra pensant que hi trobaria alguna dona pintada, però no hi veié res més que la seua cara. aleshores s'adona que tot aquell escarot era per ella i s'admirà molt de com sense parlar podia declarar-se l'amor a una dama.

 El que més m'agrada de la novel·la és la manera com Tirant li declara el seu amor a Carmesna, perquè és molt original. També m'agrada com Tirant guanya una batalla i els enemics es van corrent a amagar-se en les muntanyes i quan els agafen renuncien a la llibertat i es fan esclaus. Quan Tirant guanya el duel i mata el rei d'Egipte també està força bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada